Duminică: Peste 200.000 de sălăjeni sunt aşteptaţi la urne

Pe listele electorale permanente din Sălaj sunt înscrise peste 200.000 de persoane, care sunt aşteptate, duminică, 29 iulie, la urne. Judeţul a primit de la Imprimeria Naţională 221.690 de buletine de vot pentru referendumul privind demiterea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

Prefectul Sălajului, Filonaş Chiş, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că organizarea referendumului este în grafic, la nivel de judeţ, şi că s-a insistat pe rigurozitate maximă, dată fiind sensibilitatea pe care o are acest eveniment. „Suntem în grafic în ceea ce priveşte organizarea referendumului. Pe listele electorale permanente din Sălaj sunt înscrise peste 200.000 de persoane, care sunt aşteptate, în 29 iulie, la urne. Sălajul a primit de la Imprimeria Naţională un total de 221.690 de buletine de vot pentru referendum”, a declarat Filonaş Chiş.
Prezent în aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele BEJ Sălaj, Mirela Lazoc, a declarat că în judeţ vor fi organizate 299 de secţii de votare (din care circa 200 vor fi în şcoli şi licee), tot atâtea câte au fost şi la alegerile locale din 10 iunie. Din cele 299 de secţii de votare din judeţ, 27 vor fi în municipiul Zalău.
Mirela Lazoc a spus că buletinele de vot sunt depozitate, sub pază, ele urmând a fi distribuite în judeţ, astăzi, pe şapte trasee. De asemenea, judeţul a primit 221.690 de timbre autocolante, precum şi 1.495 de ştampile de vot (câte cinci/secţie, n.r.), materiale care vor fi şi ele distribuite în teritoriu odată cu buletinele de vot. Buletinele de vot care vor rămâne nefolosite, vor fi anulate, în ziua alegerilor, după închiderea urnelor.

Pază cu circa 600 de angajaţi MAI

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, Tincuţa Dumuţa, a declarat că secţiile de votare existente la nivelul judeţului Sălaj au fost repartizate în pază structurilor judeţene din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). „Astfel, paza celor 299 de secţii de votare va fi asigurată de 246 de poliţişti, 182 de jandarmi, 158 de pompieri şi 12 lucrători ai Serviciilor de Paşapoarte, înmatriculări auto şi ai Oficiului Judeţean pentru Imigrări. Poliţiştii şi jandarmii vor asigura şi transportul buletinelor de vot la secţiile de votare şi ulterior, după încheierea votării în data de 29 iulie, la BEJ şi judecătoriile competente teritorial”, a declarat Tincuţa Dumuţa.
Tincuţa Dumuţa a mai declarat că, pentru combaterea turismului electoral în ziua referendumului, la nivelul judeţului Sălaj au fost stabilite nouă puncte de microfiltru pentru controlul traficului rutier, în scopul identificării autovehiculelor implicate în transportul de persoane care au votat de mai multe ori.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Sălaj, autovehiculele care vor ridica suspiciuni de implicare în turismul electoral vor fi oprite în trafic, iar poliţiştii rutieri vor verifica legalitatea transportului de persoane, actele conducătorului auto şi ale autovehiculului, scopul deplasării şi existenţa documentelor de călătorie. De asemenea, datele acestora vor fi introduse într-o aplicaţie online creată special în acest scop. „Reamintim cetăţenilor că duminică este ziua referendumului pentru demiterea Preşedintelui României, context în care atragem atenţia asupra votului ilegal sau multiplu şi a consecinţelor acestuia. Astfel, alegătorul care votează de mai multe ori în ziua alegerilor sau fără a avea drept de vot riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 6 luni şi 5 ani. Şi tentativa se pedepseşte”, a declarat Tincuţa Dumuţa.
Pentru a putea vota în condiţii de deplină legalitate, cetăţenii trebuie să se asigure că au dreptul să voteze şi că deţin documente valabile. De asemenea, alegătorii trebuie să se ferească de mita electorală – bani sau diverse foloase materiale, întrucât nu merită să facă închisoare pentru asta, a atras atenţia purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj.
Legea nr. 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, incriminează „împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum”, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Liste suplimentare

Alegătorii aflaţi în ţară în ziua votării, în localitatea unde îşi au domiciliul, votează la secţia de votare unde au fost arondaţi şi sunt înscrişi în copiile de pe listele electorale permanente. Cei aflaţi în ţară, dar în altă localitate decât cea de domiciliu, îşi exprimă opţiunea electorală la orice secţie de votare şi vor fi înscrişi în listele electorale suplimentare. În străinătate, persoanele cu drept de vot, vor putea vota la orice secţie de votare, fiind înscrişi pe listele electorale suplimentare.
Membrii birourilor secţiilor de votare şi persoanele care vor asigura ordinea publică vor vota la biroul secţiei unde îşi desfăşoară activitatea, urmând să fie înscrişi pe listele electorale suplimentare, în cazul în care nu sunt trecuţi în copiile de pe listele electorale suplimentare. Alegătorii omişi de pe listele electorale permanente, dar care fac dovada cu actul de identitate că domiciliază în raza teritorială a secţiei de votare respective, sunt înscrişi, de asemenea, în listele electorale suplimentare.

Vot doar cu buletinul

La referendumul naţional pentru demiterea preşedintelui nu se va folosi cartea de alegător. În ţară, alegătorii cu drept de vot îşi pot exprima opţiunea electorală numai în baza cărţii de identitate, cărţii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate. Cetăţenii români cu domiciliul în ţară nu pot vota la secţiile de votare din ţară pe baza paşaportului. Cei care au domiciliul în străinătate pot vota în ţară şi în baza paşaportului simplu cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate.
De altfel, în străinătate, alegătorii votează în baza paşaportului simplu, a paşaportului de serviciu, a paşaportului diplomatic sau cărţii de identitate. Elevii din şcolile militare votează în baza carnetului de serviciu militar.
Certificarea prezenţei la vot se face prin aplicarea timbrului autocolant cu menţiunea „VOTAT” pe cartea de identitate sau a ştampilei cu menţiunea „VOTAT” pe cartea de identitate provizorie, pe buletinul de identitate, pe paşaportul simplu, de serviciu, diplomatic sau pe carnetul de serviciu militar, după caz.
Alegătorul care, din motive temeinice constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de vot un însoţitor ales de el pentru a-l ajuta. Însoţitorul nu poate avea calitatea de membru al biroului electoral sau observator.
Ştampila de control a secţiei de votare va fi aplicată pe pagina albă a buletinelor de vot, astfel încât să nu se suprapună cu spaţiile destinate aplicării ştampilei „VOTAT”.

Fără băuturi alcoolice în apropierea secţiilor

Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare trebuie să asigure afişarea la loc vizibil, la intrarea în localul secţiei, la referendumul din 29 iulie, a textului care atenţionează alegătorii că accesul în cabina de vot cu orice tip de aparate de înregistrare sau preluare imagini este interzis.
Biroul Electoral Central a stabilit că preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor asigura afişarea la loc vizibil a unei foi de hârtie A4 cu textul ”Accesul în cabina de vot cu orice tip de aparate de înregistrare sau preluare imagini este interzis”.
De asemenea, în ziua alegerilor este interzisă comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul sediului secţiei de votare.
200 de urne speciale

Persoanele netransportabile din cauză de boală sau de invaliditate aflate în ţară pot cere în scris preşedintelui biroului electoral al celei mai apropiate secţii de votare, inclusiv în ziua votării, să voteze prin intermediul urnei speciale. Cererile pentru deplasarea urnei speciale pot fi formulate şi de conducerea instituţiilor sanitare sau de ocrotiri sociale în care persoanele netransportabile sunt internate. Aceştia trebuie să asigure măsurile necesare pentru asigurarea secretului votului în unităţile sanitare sau cele de ocrotiri speciale.
Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor fi prezenţi la sediul secţiei de votare, în ajunul zilei referendumului, între orele 18 şi 20 pentru a primi cererile de votare prin intermediul urnei speciale. În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială, care poate fi deplasată numai în raza teritorială arondată la respectiva secţie de votare.
În ziua desfăşurării procesului electoral, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare trimite o echipă formată din doi membri ai secţiei de votare, cu urna specială şi materialele necesare votării la locul unde se află persoana netransportabilă pentru a-şi exprima opţiunea electorală. Acestea vor vota numai pe baza unui extras de pe copia listei electorale permanente sau pe baza listei suplimentare, după caz. Extrasul de pe copia de pe lista electorală permanentă este întocmit, semnat şi ştampilat de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, cu ştampila de control.
Directorii penitenciarelor şi ai locurilor de deţinere sunt obligaţi să aducă la cunoştinţă persoanelor care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, respectiv persoanelor aflate în arest preventiv, faptul că pot vota prin intermediul urnei speciale la referendumul naţional din 29 iulie, cu suficient timp înaintea zilei votării. Cererile de votare prin intermediul urnei speciale se fac în scris de persoanele aflate în executarea unei pedepse privative de libertate, care nu au fost lipsite de drepturile electorale, sau de persoanele aflate în arest preventiv şi se depun la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deţinere, cel mai târziu cu două zile înaintea zilei votării. În ziua votării, directorul penitenciarului sau al locului de deţinere, după caz, permite accesul echipei biroului electoral al secţiei de votare care se deplasează cu urna specială şi cu materialul necesar votării, ştampila cu menţiunea „VOTAT”, buletinele de vot şi timbrele autocolante necesare pentru a se efectua votarea, în spaţiul anume amenajat pentru votare, care trebuie să beneficieze de dotări minime pentru asigurarea secretului votului. Persoana aflată în executarea unei pedepse privative de libertate, care nu a fost lipsită de drepturile electorale sau persoana aflată în arest preventiv, poate vota numai în baza unui act de identitate. În acest sens, directorul penitenciarului sau al locului de deţinere, după caz, îi eliberează temporar, numai pentru exercitarea dreptului de vot, actul de identitate aflat în dosarul individual.
Mihaela Moldovan

4 Thoughts to “Duminică: Peste 200.000 de sălăjeni sunt aşteptaţi la urne”

  1. vaca din stana

    Este o eroare grosloana faptul ca mai respirati.

  2. dintele

    pentru precedenta: joi, orele 11,45-13,00 la statia de autobuze astralis. 3 vaci grase stateau rabdatoare pe unica banca, asteptand autobuzul de stana de la ora 13,10.Asteptatu tainul de fan suplimentar de amiaza. In acest timp, un domn varstnic, cu doua bastoane, handicapat fizic, statea rabdator in picioare, mai mult de 30 de minute, asteptand microbuzul de cluj. Vacile il priveau cu un plictis evident. Propunere catre primarul s,v,r,capalnasiu: suplimentati locurile de banca in statiile IJTL sau cresteti cota de fan vacilor din stana, sa nu mai fie nevoite sa vina pana in zalau.

  3. andrei

    Dacă şi acum ne scapă nemernicul de Băşescu, va fi numai vina noastră!

  4. Anonim

    Vom scapa de un berbec si vor veni doua gaste, iar cumatra vulpe, DD, sta la panda sa prinda si ea un ciolan…
    ROMANIA TREZESTETE

Leave a Comment